TABU ABSINTH
Tabu Absinth
In 1798 stichtte Henri-Louis Pernod een absinth-distilleerdij. Hij had al en likeurstokerij. In 1805 is Absinth voor het eerst commercieel geproduceerd. Het recept, dat hij al eerde gekocht had, kwam van de Franse Arts Ordinaire. Hoewel de drank van oorsprong echt een volksdrank is, werd het in de 19e eeuw vooral gedronken door kunstenaars. De kunstenaars gaven de Absinth ook de bijnaam “de groene fee”. De fee was een belangrijke bron voor inspiratie. Absint is gemaakt met alsem (artemisia absinthium), het werd in vrijwel, in de 20e eeuw, in heel Europa verbannen vanwege de psychoactieve Neurotoxine Thujon. Dit kwam doordat je van dit bestandsdeel zou gaan hallucineren. Absinth is afkomstig van de Val de Travers in het kanton Neuchâtel. Nu een Zwitsers kanton, maar het was ooit een Pruisisch vorstendom op het moment dat Absinth werd ontdekt. Aan het einde van de 18e eeuw was het kanton de thuisbasis van experimenten met kruidentincturen. Later veranderde het recept van de eigenaar. Aan het begin van de 19e eeuw werd de productie verplaatst naar Frankrijk.