Shop nu dé lekkerste Whisky DEALS Shop nu

LAPHROAIG

LAPHROAIG WHISKY

De Laphroaig distilleerderij staat al ruim 200 jaar op het Schotse eiland Islay.

12 producten
Sorteer op
Speciale prijs € 93,70
Normale prijs € 112,45
Speciale prijs € 46,40
Normale prijs € 53,15
Speciale prijs € 40,60
Normale prijs € 45,85
Speciale prijs € 35,55
Normale prijs € 39,80
Speciale prijs € 103,50
Normale prijs € 124,20
Speciale prijs € 59,45
Normale prijs € 69,20

Laphroaig is een whisky die diep geworteld is in de Schotse eilanden. Deze legendarische distilleerderij, gelegen aan de rotsachtige kusten van het eiland Islay, is doordrenkt van een rijke geschiedenis en een unieke erfenis van rokerige, geturfde whisky's die de zintuigen prikkelen en de verbeelding stimuleren.

De Geschiedenis van Laphroaig Whisky

De geschiedenis van Laphroaig gaat terug tot 1815, toen oprichter Donald en zijn nakomelingen begonnen met het destilleren van wat zou uitgroeien tot een van 's werelds meest iconische whisky's. De distilleerderij is sindsdien door de eeuwen heen overgegaan van generatie op generatie, gedurende perioden van voorspoed en uitdagingen, waarbij de kunst van het whisky maken steeds verder werd verfijnd.

De unieke productiemethode van Laphroaig

Het hart van Laphroaig's unieke karakter ligt in het productieproces. De gerst, afkomstig van lokale velden, wordt eerst gemout en vervolgens gedroogd boven een turfvuur, wat resulteert in een onderscheidende rokerigheid die zo kenmerkend is voor Islay-whisky's. De gemoute gerst wordt dan vermengd met water uit de bron Kilbride Dam, waar het zich mengt met de lokale turf en het mineraalrijke water, waardoor een unieke smaakbasis ontstaat.

Van koperen pot stills tot houten vat

Na dit proces wordt het mengsel in de karakteristieke Laphroaig-koperen pot stills gedistilleerd. Het distillaat wordt vervolgens opgeslagen in eiken vaten, waar het geduldig rijpt en de complexe smaken van het hout en de omgeving absorbeert. Een belangrijk kenmerk van Laphroaig is het gebruik van voormalige bourbon- en sherryvaten voor rijping, die de whisky verrijken met vanille, karamel, en soms fruitige tonen, naast de rokerige ondertonen die door de turf worden geleverd.

Het karakter van Laphroaig Whisky

Laphroaig staat bekend om zijn robuuste en krachtige smaakprofiel. Bij het naderen van een glas Laphroaig ontwaakt de neus met de intensiteit van turfrook vermengd met zeezout, jodium en medicinale tonen. De eerste slok onthult een ware smaakexplosie: de rook, kruiden en zoutige tonen nemen je mee naar de ruige kustlijn van Islay. Onder deze lagen van kracht openbaren zich subtiele hints van vanille, karamel, en citrus, wat de complexiteit van de whisky benadrukt.

De passie en toewijding van Laphroaig

Laphroaig heeft niet alleen whiskydrinkers aangetrokken vanwege zijn smaak, maar ook vanwege zijn unieke gemeenschap van liefhebbers. De distilleerderij biedt aan fans over de hele wereld de mogelijkheid om een stukje land in Schotland te kopen, wat hen recht geeft op een jaarlijkse 'rente' in de vorm van een fles Laphroaig. Dit symboliseert de diepgaande band tussen de distilleerderij en zijn gepassioneerde aanhangers.

Laphroaig 10 Years Old

Laphroaig 10 Years Old, een icoon onder de Islay-whisky's, betovert met zijn intense en karakteristieke rokerigheid. Deze single malt wordt geproduceerd in de gelijknamige distilleerderij aan de ruige kusten van Islay, Schotland. Bij het proeven worden de zintuigen omhuld door een diep en krachtig aroma van turfrook, zeezout en medicinale tonen, gevolgd door hints van vanille en citrus. De smaak is rijk en complex, met een perfect uitgebalanceerde combinatie van rokerigheid, kruiden, en een vleugje zoetheid. De afdronk is lang en warm, met een blijvende herinnering aan de maritieme en rokerige smaken. Laphroaig 10 Years Old is een onvergetelijke whisky-ervaring, geliefd bij whiskyliefhebbers wereldwijd voor zijn gedurfde en unieke karakter, dat het robuuste karakter van Islay weerspiegelt. Naast Laphroaig 10 Years Old is Laphroaig verkrijgbaar in diverse soorten, waaronder Laphroaig Quarter Cask, Laphroaig Select, Laphroaig PX Cask, Laphroaig Lore en Laphroaig Four Oak.